©aliber heeft een startdocument ontwikkeld voor huisartsenpraktijken die met het zorgprogramma Complexe ouderenzorg aan de slag willen. In het beknopte document staat onder meer een stappenplan en een checklist voor praktijken die het programma willen implementeren, waarbij een werkgroep van ©aliber ook praktische ondersteuning biedt.
Het aantal thuiswonende ouderen met een verhoogde kwetsbaarheid neemt de komende jaren fors toe. Deze ouderen hebben vaak complexe zorgvragen en behoefte aan ondersteuning, die gericht is op kwaliteit van leven, beter functioneren en meer zelfredzaamheid. De zorg voor kwetsbare ouderen in de huisartsenpraktijk is breed en omvat vele onderwerpen zoals medisch inhoudelijke onderwerpen, maar ook het maken van zorgbehandelplannen, juridische kwesties, advance care planning en samenwerken met andere zorgverleners.
Praktische ondersteuning aan huisartsenpraktijken
ROHWN en ©aliber willen graag praktische ondersteuning bieden aan de aangesloten huisartsenpraktijken die dat willen. “Het ketenzorgprogramma Complexe ouderenzorg is nog niet verplicht, maar staat wel steeds meer op de agenda”, vertelt Wilma Biemond, kwaliteitsmedewerker bij ©aliber en praktijkondersteuner. “Zorg en Zekerheid wil ook graag dat huisartsenpraktijken het programma gaan gebruiken. Praktijken kunnen hiervoor een vergoeding krijgen, maar dan moet er wel een praktijkondersteuner zijn die er uren voor kan vrijmaken. Bovendien moet een POH-Somatiek hiertoe een aanvullende opleiding hebben gevolgd, maar lang niet alle praktijken hebben een POH-O of POH-GCO in huis. Tegelijkertijd zijn steeds meer praktijken wel met ouderenzorg bezig. Toen hebben we vanuit ROHWN gekeken hoe we hierin ondersteuning kunnen bieden.”
Kennisbehoefte bij praktijkondersteuners
De werkgroep Complexe ouderenzorg van ©aliber ging aan de slag en maakte onder meer gebruik van het protocol Ouderenzorg van Knooppunt Ketenzorg, dat ook in de ZorgApp ZHN is opgenomen. Biemond: “Wij hebben het protocol handzamer gemaakt zodat je, als je het programma Ouderenzorg wilt opstarten, beknopt weet welke stappen je hiervoor moet doorlopen.”
Er is veel kennisbehoefte bij praktijkondersteuners Somatiek, vertelt Biemond. “Veel POH’s beginnen er aan, maar lopen vast. We zijn aan het kijken of praktijkondersteuners een verkorte opleiding van circa negen maanden kunnen volgen, maar dat traject heeft tijd nodig. Daar willen we niet op wachten. Met het document Complexe ouderenzorg kunnen professionals van start als ze dat willen.”
Problemen bij oudere patiënten signaleren en begeleiden
In de werkgroep Complexe ouderenzorg zitten behalve Biemond en andere medewerkers van ROHWN / ©aliber ook de kaderhuisartsen Caroline Groffen en huisarts Selma Jonkers. “Met de toenemende vergrijzing is het heel belangrijk dat wij als huisartsen praktijkondersteuning hebben om de problemen bij onze oudere patiënten te signaleren, te begeleiden en samen te werken met de juiste partners”, reageert Jonkers. “Hiermee streven we ernaar dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen en een crisis voorkomen kan worden. Bijvoorbeeld door gestructureerde periodieke overleggen (GPO’s) te organiseren en duidelijke overdrachten te maken naar de dokterspost.”
Een volgende stap voor de werkgroep is het organiseren van bijeenkomsten en het ontwikkelen van scholingen rond het programma Complexe ouderenzorg. “Er is scholing nodig om de kennis te vergroten”, aldus Jonkers. “We hopen dat we dit regionaal kunnen opzetten, te beginnen met een inspiratiebijeenkomst met mooie voorbeelden uit de praktijk.”
Bij ROHWN / ©aliber aangesloten praktijken kunnen het startdocument Complexe ouderenzorg op het besloten gedeelte van onze website bekijken. Ga naar de inlogpagina voor Mijn ROHWN, vul uw inloggegevens in en klik in het menu aan de rechterkant op 'Overige zorgprogramma's'.Wil je meer informatie over het startdocument of heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem contact op met Wilma Biemond, kwaliteitsmedewerker van ©aliber, via biemond@sso-caliber.nl.
Copyright © 2023 WSV Support, Aan de inhoud van deze site kunnen geen rechten worden ontleend.