In de eerstelijnszorg volgen ICT-ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Denk aan de invoering van het patiëntenportaal en de persoonlijke gezondheidsomgeving, of data-uitwisseling tussen zorgverleners. In al deze ontwikkelingen mag aandacht voor de uitvoerbaarheid in de praktijk niet ontbreken, vindt Jeroen van Embden, manager ICT bij ROHWN. “ICT, communicatie en verbinding met de mens gaan hand in hand in de zorg.”
Jeroen is sinds 2018 als manager ICT aan ROHWN verbonden. Vanuit zijn bedrijf MediPC bood hij daarvoor al ICT-ondersteuning aan de organisatie en aan huisartsenpraktijken, in relatie tot ketenzorg. Zijn werk omschrijft Jeroen als ‘verbindingen leggen tussen verschillende ICT-producten in de regio en dit goed neerzetten in de praktijk’. “ICT eindigt niet met het implementeren van hardware of software. Het begint dan pas. Behalve de mogelijkheden die ICT biedt, heb je ook te maken met de workflow van de zorgverlener. Het is zoeken naar een balans in wat de zorgverlener kan en nodig heeft. Het vinden van dat evenwicht is een uitdaging in de zorg.”
Palet aan ICT-tools
Die uitdaging is aan Jeroen wel besteed. Behalve ICT studeerde hij ook Psychologie. “Die combinatie, van koude ICT en het menselijke aspect, is belangrijk. In de huisartsenwereld heeft elke praktijk z’n eigen cultuur. Omdat het over het algemeen geen grote organisatie betreft, moet steeds een stukje van het wiel worden uitgevonden. Er zijn zeker standaarden voor ICT in de eerstelijnszorg, maar individuele praktijken moeten hiermee wel aan de slag kunnen en willen gaan. Anders krijg je geen goede borging. ICT, communicatie en verbinding met de mens gaan hand in hand in de eerstelijnszorg.”
“De realiteit is”, vervolgt Jeroen, “dat er niet één oplossing voor alles is. Ik geloof in een sterke combinatie van ICT-tools waarmee we maatwerk kunnen bieden. Wel vanuit focus en het tegengaan van versnippering, zodat het aantal huisartsensystemen en samenwerkingstools beperkt blijft. Laten we daarin een gezonde nuchterheid behouden. Samenwerken en innovatie op ICT-gebied is belangrijk, maar het moet wel ingebed kunnen worden in de workflow van de huisarts.”
Patiëntenportaal en persoonlijke gezondheidsomgeving
Het afgelopen jaar zijn flinke stappen gezet met OPEN, het project in regionaal verband om online inzage voor patiënten mogelijk te maken. “Alle huisartsenpraktijken hebben een eigen patiëntenportaal en de e-learning gevolgd”, vertelt Jeroen. “Gaandeweg zie je steeds meer patiënten hun dossier bekijken of een afspraak online maken. Eind 2022 moet gemiddeld twintig procent van de patiëntenpopulatie het patiëntenportaal hebben gebruikt, anders voldoen we niet aan de projectdoelstelling.”
De volgende fase behelst de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) van patiënten, die wordt gekoppeld aan het HIS. Jeroen: “HIS-leveranciers en huisartsen moeten hiertoe nog de nodige stappen zetten. Daarnaast is het belangrijk dat huisartsen inzicht krijgen in wat een PGO inhoudt en wat de mogelijkheden zijn, zodat ze dit goed kunnen communiceren met patiënten. Denk hierbij aan inzage in het huisartsendossier, maar ook het ziekenhuisdossier en overige zorginstellingen.”
Steeds meer animo voor VIP Samenwerken
De voortgaande uitrol van VIP Samenwerken, om digitaal te communiceren met andere zorgverleners, patiënten en mantelzorgers, staat ook voor 2021 op de rol. “Door het ontstaan van wijksamenwerkingsverbanden zoeken zorgverleners elkaar steeds meer op. De ICT moeten we dan ook multidisciplinair vormgeven, door betrokken partijen te koppelen en nieuwe functies uit te proberen als wijksamenwerkingsverband. Dat brengt innovatie, maar levert tegelijkertijd vragen op. ‘Hoe kan ik de software gebruiken zodat mijn eigen workflow en software daar voordeel van heeft’, bijvoorbeeld. Maar ik merk dat er vanuit de wijksamenwerkingsverbanden steeds meer animo is om VIP Samenwerken te gebruiken.”
ICT op regioniveau
Op regionaal niveau wisselt Jeroen vanuit ROHWN regelmatig van gedachten met andere partijen in de regio. “Maandelijks heb ik contact met Alrijne en het LUMC, bijvoorbeeld over het patiëntenportaal van het ziekenhuis en hoe huisartsen daaraan gekoppeld kunnen worden. Daarnaast is er vanuit Sleutelnet, het samenwerkingsverband in de regio op het gebied van zorgcommunicatie, overleg tussen ICT-managers van zorggroepen, zorgorganisaties, ziekenhuizen en Zorg en Zekerheid.”
Sinds kort nemen de zorggroepen in de regio Zuid-Holland Noord ook deel aan een ICT-overlegtafel. “Een van de hoofdpunten in dat overleg is big data en het delen van data tussen zorgverleners”, licht Jeroen toe. “Dat kan met de huidige infrastructuur, met VIPLive, maar er zijn ook koppelingen te maken met initiatieven zoals het digitale zorgnetwerk HINQ. Dit past in de visie om een combinatie van oplossingen paraat te hebben en gericht in te kunnen zetten.” Jeroen noemt het belangrijk dat er goed zicht is op diverse ICT-ontwikkelingen in de regio. “Zodat je met elkaar dezelfde kant op kunt bewegen en initiatieven op elkaar kunt afstemmen.”
De patiënt aan het roer
De ontwikkelingen in de eerstelijnszorg en daarmee ook op ICT-gebied gaan snel, benadrukt Jeroen. “De patiënt komt steeds meer aan het roer van zijn eigen gezondheid te staan. “Alles in de zorg wordt daaromheen ontwikkeld. Het is niet altijd makkelijk voor zorgverleners om daarin mee te gaan. Het voelt voor sommigen dat de ontwikkelingen met hen aan de haal gaan. Zeker ook omdat de dagelijkse zorg voor patiënten ook veel focus nodig heeft. Toch is het belangrijk om je als huisarts of andere zorgverlener open te stellen voor nieuwe manieren van samenwerken en communiceren. In het vertrouwen dat wij hen zo goed mogelijk ondersteunen om die stappen te zetten.”
Lees ook:
Projecten rond informatiebeleid / ICT waarbij ROHWN wijksamenwerkingsverbanden en praktijkhouders ondersteunt
Jonathan Baldi: 'Zeker door met online scholingen na corona'
Copyright © 2023 WSV Support, Aan de inhoud van deze site kunnen geen rechten worden ontleend.