Ondanks de huidige coronatijd is er bij eerstelijns zorgverleners nog steeds veel behoefte aan nascholingen. Dit constateert Jonathan Baldi, staffunctionaris Kwaliteit & Opleiden bij ROHWN / ©aliber. Met een switch naar online scholingen en het opstarten van nieuwe activiteiten, ook op regionaal niveau, maakt hij vanuit de ©aliber Academie werk van de scholingsbehoefte in 2021. “We moeten flexibel blijven.”
Jonathan is sinds vier jaar het gezicht van de ©aliber Academie, het onderdeel van ©aliber dat zich sterk maakt voor deskundigheidsbevordering van eerstelijns zorgverleners. Het afgelopen jaar viel ook voor Jonathan met niets te vergelijken. “Toen we vanaf maart moesten stoppen met fysieke scholingen, was dat een moeilijk moment. De hele planning voor 2020 konden we in één keer van tafel vegen. Dat voelde wel als een teleurstelling, maar al snel pakten we de uitdaging aan voor een plan b: online scholingen. Zorgverleners kunnen immers niet zonder scholingen; voor accreditatiepunten, maar ook voor hun kennis. Behalve COVID-19 gaan ook ontwikkelingen rond andere ziektebeelden natuurlijk gewoon door.”
Nascholingen in 2021
Jonathan merkt dat er momenteel veel behoefte is aan scholing. “Dat geldt eigenlijk voor alle zorgprogramma’s, maar bijvoorbeeld ook voor de online workshop Positieve Gezondheid. Als eerste in Nederland zijn we er in geslaagd om accreditatiepunten voor de huisartsenzorg te krijgen voor deze workshop. Toen we huisartsenpraktijken en de wijksamenwerkingsverbanden aanschreven voor de workshop, zat deze binnen vier uur vol. Een tweede ronde gaat nu ook online en we willen komend jaar meerdere scholingen Positieve Gezondheid plannen. De volgende stap is dat we ook accreditatie willen krijgen voor andere disciplines dan alleen huisartsen, en om de scholing regionaal aan te bieden.”
Scholingen die afgelopen jaar goed scoorden, blijven in 2021 beschikbaar. “Denk aan de workshop Lean in de huisartsenpraktijk, het webinar Gezonde leefstijl, de diabetes-scholing of de online lunchbijeenkomst over laaggeletterdheid”, licht Jonathan toe. Daarnaast worden tal van nieuwe scholingen ontwikkeld. “Zo zijn we bezig met een project ouderenzorg en een webinar rond angst- en stemmingsproblematiek. We onderzoeken een basiscursus insuline voor startende zorgverleners in huisartsenpraktijken en bekijken hoe we scholingen meer multidisciplinair kunnen aanbieden. Dit in lijn met de transitie naar een multidisciplinaire organisatiestructuur waarin ROHWN/©aliber zich bevindt.”
Scholing voor wijksamenwerkingsverbanden
Alle wijksamenwerkingsverbanden (wsv’s) die momenteel zijn aangesloten bij ROHWN/©aliber, nemen de module ‘Kwaliteitsondersteuning, KetenICT en Opleiden’ af, de module waar ook de scholingen onder vallen. Jonathan: “Dat hoeft niet, maar de wsv’s zien ook wel in dat ze anders zelf scholingen moeten regelen en accreditatiepunten moeten bijhouden. Daarnaast durf ik wel te stellen dat ons dienstverleningsniveau hoog ligt. Uit de evaluatie van alle scholingen in 2020 kwam een gemiddelde score van 8,5.”
Als voorbeelden van scholing voor wsv’s noemt Jonathan de scholing om VIP Samenwerken te implementeren en de eerdergenoemde online scholing over laaggeletterdheid. “Deze online scholing is bij twee wsv’s positief beoordeeld en zetten we nu ook uit bij andere wsv’s.”
Samenwerking op regionaal niveau
In regionaal verband werkt de ©aliber Academie nauw samen met partners om zo goed mogelijk in te spelen op de scholingsbehoeften in de regio. “Twee keer per jaar komt de regionale scholingscommissie bijeen, waarin ook Boerhaave Nascholing en de Alrijne Academie vertegenwoordigd zijn”, vertelt Jonathan. “We werken daarnaast nauw samen met Knooppunt Ketenzorg en verzorgen scholingen voor andere zorggroepen in de regio. Het is gewoon belangrijk dat je weet wat er gebeurt in de regio en van elkaar kunt leren.”
Als voorbeeld noemt Jonathan het corona- en behandelwensengesprek. “Dat is een project dat we samen met Sleutelnet en Knooppunt Ketenzorg doen. De e-learning Behandelwensengesprek staat sinds kort online. ©aliber heeft hierin een coördinerende rol, voor onder meer het aanmeldproces, de accreditatie en de communicatie richting Zorg en Zekerheid.”
Ontwikkeling
In de afgelopen vier jaar heeft de scholingstak van ©aliber een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Hetzelfde geldt voor Jonathan zelf, geeft hij aan. “Toen ik hier startte, gaf Lisa Eekhof (de directeur Kwaliteit en Innovatie van ROHWN) mij de vrijheid om mezelf te ontwikkelen en begeleidde ze me met haar kennis en kunde. Nog steeds spar ik veel met Lisa en bestuurder Hans Brehler. ‘Ga het gewoon doen als de behoefte er is en het financieel kan’, is de instelling. Dat waardeer ik. Daarbij zitten we als ROHWN en ©aliber dicht op de zorgverleners, we weten wat er gebeurt op de werkvloer.”
De online scholingen worden goed beoordeeld door deelnemers. Jonathan: “Daar gaan we dan ook zeker mee door na de coronaperiode. In die zin is er afgelopen jaar een andere kijk gekomen op digitalisering, wat de zorg ook veel heeft gebracht.” Desondanks kijkt Jonathan uit naar het moment dat ook fysieke scholingen weer tot de mogelijkheid behoren. “Ik maak het liefst verbinding met mensen, meer dan alleen via een scherm. Bij een fysieke scholing heb je toch meer interactie met mensen. Maar goed, we bekijken per kwartaal wat er nodig is en sturen bij waar mogelijk. Over een week kan alles weer anders zijn. We moeten flexibel blijven.”
Bekijk hier het overzicht met scholingen van de ©aliber Academie
Copyright © 2023 WSV Support, Aan de inhoud van deze site kunnen geen rechten worden ontleend.