Nu steeds meer zorgverleners zich verenigen in wijksamenwerkingsverbanden, verschuift ROHWN ook de ondersteuning van de praktijk naar de wijk. Het nieuwe kwaliteitsbeleid geeft vorm en inhoud aan deze beweging in de eerstelijnszorg. “Wijksamenwerkingsverbanden kunnen met het nieuwe kwaliteitsbeleid gestructureerd samenwerken op inhoud”, vertelt Lisa Eekhof, directeur Integrale zorg & Innovatie van ROHWN.
De kern van het nieuwe kwaliteitsbeleid van ROHWN is een verschuiving in ondersteuning. Behalve ondersteuning van huisartsen rondom ketenzorg, is nu sprake van bredere en multidisciplinaire ondersteuning van wijksamenwerkingsverbanden (wsv’s) en hun leden. “Die ontwikkeling is ingezet sinds de invoering van de O&I-financiering voor de eerste lijn in 2018”, vertelt Lisa. “Sindsdien ondersteunen we huisartsen met het oprichten van multidisciplinaire eerstelijns wijksamenwerkingsverbanden. Er zijn bij ROHWN nu 17 wsv’s aangesloten of in voorbereiding daarop. Die wil je structurele ondersteuning bieden, met behoud van de korte lijnen zoals huisartsen gewend waren.”
Een van de aanpassingen die ROHWN doorvoert, is om de overlegtafels in lijn te brengen met de wsv-commissies. Lisa: “Denk aan de commissie ICT, de commissie Kwaliteit of de commissie De Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZJP). In die commissies bespreken we het beleid en geven we wijkmanagers handvatten om er in hun wijk mee aan de slag te gaan. Zij vervullen de belangrijke brugfunctie om de informatie in hun eigen commissies te delen.”
Verbinden en ontlasten van wijkmanagers
Leidt dit niet tot extra werk voor wijkmanagers? “Op wijkniveau zijn ze vaak met dezelfde onderwerpen bezig als andere wijkmanagers”, aldus Lisa. “Door op inhoud verbinding tussen wijkmanagers te organiseren, hoeven ze niet steeds zelf het wiel uit te vinden. Wat wij beogen is hen uniforme informatie en handvatten te geven, wat tijdbesparend werkt. Ze kunnen in de uitvoering ondersteuning krijgen van ons kwaliteitsteam. En als ze knelpunten of onderwerpen aandragen die in meerdere wijken aan de orde zijn, kunnen wij hen ontlasten door bijvoorbeeld een project op te starten. Zodoende kan kwaliteitsverbetering op grotere schaal plaatsvinden.”
Waar ROHWN voorheen een wsv-overleg organiseerde met zowel wijkmanagers als bestuurders, wordt dit nu uit elkaar getrokken. “Wijkmanagers komen samen op inhoud in de commissies, terwijl de bestuurders van de wsv’s zich meer op de strategische kaders zullen richten. We bekijken nu de mogelijkheid om wijkmanagers een training te geven. Ook werken we, samen met onder andere Reos en Zorg en Zekerheid, aan een scholingsprogramma voor bestuurders van de wijksamenwerkingsverbanden. Deze start naar verwachting eind 2021.
Kwaliteit van samenwerken
Lisa is hoopvol dat het nieuwe kwaliteitsbeleid daadwerkelijk tot betere kwaliteit van zorg leidt. “Omdat wsv’s gestructureerd gaan samenwerken en wijkmanagers daar nu ook de ruimte voor krijgen. Als ze knelpunten signaleren, kunnen ze er iets mee doen. Niet incidenteel of even tussendoor, maar gestructureerd.” Dat zorgverleners van verschillende disciplines elkaar beter leren kennen in een wsv, draagt daar volgens Lisa zeker aan bij. “Kwaliteit van samenwerken is belangrijk, zeker in de multidisciplinaire setting van een wsv. We hebben hierin al een stap gemaakt door HKZ-certificering (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) ‘multi-site’ in te richten, waardoor aangesloten wsv’s laagdrempelig kunnen aanhaken op het HKZ-certificaat van ROHWN. Door dezelfde plan-do-check-act cyclus te hanteren, kun je monitoren wat wel en niet goed gaat binnen wijken en verbeteringen doorvoeren. Zowel op het niveau van patiëntenzorg als op onderlinge samenwerking.”
Eigen regie
Zorgverleners hoeven zich volgens de ROHWN-directeur geen zorgen te maken over het verlies van eigen regie. “Wat wij aanbieden is puur ter ondersteuning. Daar kunnen zorgverleners zelf aan schaven, of er geen gebruik van maken. Er zijn uiteraard eisen vanuit de zorgverzekeraar, waarin wij zorgverleners faciliteren, maar verder hebben wijken hun eigen jaarplan en speerpunten. Op basis van de behoefte van een wsv stemmen wij het aanbod aan producten en diensten af. Als een wsv bijvoorbeeld aangeeft dat er gaten op personeelsgebied zijn, kunnen wij ervoor zorgen dat er voldoende personeel beschikbaar is. Dat is het voordeel van schaalvergroting. Zoals het ook een voordeel voor wsv’s is dat er een overkoepelend aanspreekpunt is voor bijvoorbeeld gemeenten en het sociale domein.”
Multidisciplinaire organisatie
In het verlengde van het nieuwe kwaliteitsbeleid is ROHWN bezig om de organisatie op elk niveau multidisciplinair in te richten. Lisa: “De hele overlegstructuur verandert. Commissies krijgen er deelnemers vanuit meerdere disciplines bij, het kwaliteitsteam is uitgebreid, het bestuur is uitgebreid met een ‘adviseur multidisciplinair’ en ook inhoudelijk vindt er een verbreding plaats met onderwerpen als ouderenzorg, leefstijl en Positieve Gezondheid. Je zou kunnen zeggen dat we aan het reorganiseren zijn naar een multidisciplinaire, toekomstbestendige structuur voor de aangesloten wijksamenwerkingsverbanden.”
Er zijn meer initiatieven in ontwikkeling, zoals het opzetten van een datalab. “Hiermee kunnen we elk onderwerp of probleem van een wijk inzichtelijk maken en onderbouwen met data, bijvoorbeeld in een wijkscan”, licht Lisa toe. “Op een dashboard staat vervolgens alle informatie die een wsv nodig heeft. Verder bieden wij onze wijksamenwerkingsverbanden sinds eind 2020 de tool Power BI aan, waarmee ze hun voortgang op de chronische zorg op praktijk- en wijkniveau online kunnen monitoren.”
Ontwikkelingen in de eerste lijn
Lisa neemt in regionaal verband momenteel deel aan de overlegtafel Kwaliteit en aan het directieoverleg voor ‘Samen Doen’, het project om tot één regio-organisatie voor Zuid-Holland Noord te komen. “Met ons kwaliteitsbeleid spelen we in op de ontwikkelingen in de eerstelijnszorg, waarmee we wsv’s op een breed niveau kunnen faciliteren. Het is wat mij betreft een goede basis waarop je op regionaal niveau kunt voortborduren.”
Lees ook:
ROHWN zet in op de wijk met nieuw kwaliteitsbeleid
ROHWN ook in 2021 HKZ-gecertificeerd
Copyright © 2023 WSV Support, Aan de inhoud van deze site kunnen geen rechten worden ontleend.