
Praktijk de Gele Lis uit Lisse gaf 18 mei het startschot voor een reeks van tien informatiebijeenkomsten in het kader van het project ‘In gesprek met de burger’. Deze eerste bijeenkomst voor oudere patiënten trok maar liefst ruim zestig deelnemers. In gesprek met de burger is onderdeel van een landelijk project met daaraan verbonden een wetenschappelijk onderzoek vanuit Amsterdam UMC. Het project wordt in onze regio georganiseerd door WSV Support in samenwerking met Transmuralis. Doel is om meer bewustwording te creëren ten aanzien van mogelijkheden en onmogelijkheden van palliatieve zorg en behandeling in de laatste levensfase. Dergelijke bijeenkomsten leiden ook vaker tot een gesprek met de huisarts over persoonlijke wensen in de laatste fase van het leven.
Vragen van deelnemersDat er behoefte is aan informatie over dit onderwerp bleek uit de grote opkomst van ruim zestig deelnemers en de vragen die zij stelden aan huisarts Elke van Dijk en praktijkondersteuner ouderenzorg Hanneke Kortekaas. Zoals: wie neemt het initiatief tot het voeren van een laatste levensfase gesprek? Wie mag belangrijke beslissingen nemen wanneer een patiënt niet meer in staat is deze zelf te nemen? En hoe lang mag je in een hospice verblijven? Ook onderwerpen als palliatieve sedatie, reanimatie en euthanasie kwamen aan de orde.
Alle aanwezigen keken na afloop terug op een geslaagde en informatieve bijeenkomst waarin het belang van tijdig in gesprek gaan over de persoonlijke wensen in de laatste levensfase duidelijk werd.
Meer informatie over het project In gesprek met de burger