Met de komst van vluchtelingen uit Oekraïne is het voor huisartsen en andere zorgverleners goed om te weten welke regelingen en vergoedingen er zijn voor het verlenen van zorg. Ook zijn er diverse diensten, zoals de Tolkentelefoon, en materialen beschikbaar voor communicatie met Oekraïners in de huisartsenpraktijk.Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de opvang en alles wat daarbij komt kijken, waaronder de medische zorg. Ondertussen pleiten organisaties als
LHV en InEen bij het ministerie van VWS voor een landelijke coördinatie van de huisartsenzorg.
Regelingen en vergoedingen
Oekraïense vluchtelingen krijgen een speciale status waarmee ze voorlopig in Nederland kunnen blijven. Hiermee hebben zij ook recht op zorg, inclusief de Jeugdgezondheidszorg. Omdat mensen zelf geen Nederlandse zorgverzekering hebben, wordt de zorg vergoed via de
Subsidieregeling Onverzekerden van het CAK. Het gaat dan om medische noodzakelijke zorgkosten, oftewel zorg die valt onder de basisverzekering.
Op dit moment is nog onduidelijk hoe de zorgkosten na de eerste periode van drie maanden vergoed zullen worden. Daarbij is het belangrijk dat vluchtelingen ook toegang krijgen tot zorg en ondersteuning die buiten het basispakket valt.
Oekraïense vluchtelingen die wél asiel hebben aangevraagd, zijn verzekerd via de
Regeling Medische zorg Asielzoekers. Mocht een vluchteling uit de Oekraïne een baan gevonden hebben en aan het werk gaan dan moet hij of zij een zorgverzekering afsluiten. Meer informatie en veelgestelde vragen over dit onderwerp in het Oekraïens, Engels, Russisch en in het Nederlands vind je op
deze website.
Tolkentelefoon
In de Nederlandse gezondheidszorg is in de regel geen sprake van een vergoeding voor de inhuur van (telefonische) tolken. Gezien de huidige situatie is het wel wenselijk dat in geval van medische zorg een telefonische tolk kan worden ingeschakeld. Door het ministerie van VWS wordt nog gekeken hoe hier invulling aan kan worden gegeven.
Als de Regeling Medische zorg Asielzoekers niet van toepassing is en zolang er geen andere regelingen zijn getroffen door VWS, kunnen huisartsen in de regio van het Achterstandsfonds Hollands Midden, Amstelland en Haarlemmermeer (HMAH) gebruikmaken van de Tolkentelefoon voor hulp aan Oekraïners. Neem hiervoor contact op met het Achterstandsfonds:
info@achterstandsfondshmah.nl.
Houd er wel rekening mee dat er momenteel een groot tekort is aan tolken die Oekraïens spreken. Wanneer vluchtelingen bijvoorbeeld ook Pools of Russisch spreken, kan ook een tolk in die taal worden ingeschakeld.
Communicatiematerialen en meer informatie
Deze infosheet van Pharos biedt een overzicht van zaken waar je als zorgprofessional op moet letten, zoals de meest voorkomende gezondheidsrisico’s en vaccinaties.
Nuttige linkjes:
Bron: Achterstandsfonds Hollands-Midden, Amstelland & Haarlemmermeer (HMAH)